... kuvaamaan valtiovallan absoluuttista kontrollia firmojen ja yksityisten toimintaan?

En tiedä, mutta en minä ainakaan ole tällaisen puolesta äänestänyt.


Julkaistu 17.1.2008 1:32:04

Tv-lupapinnarit paljastavaa lakihanketta vastustetaan laajasti

Lindén avaisi maksullisten kanavien asiakasrekisterit

Viestintäministeri Suvi Lindén (kok) haluaa avata maksullisten televisiokanavien asiakasrekisterit tv-lupamaksua välttelevien paljastamiseksi.

Televisiota katsoo ilman tv-lupaa noin 200 000 suomalaistaloutta, mikä aiheuttaa Ylelle 43 miljoonan euron menetykset.

Ministeri Lindénin erityisavustaja Aleksi Randell kertoo, että ministerille on tärkeää, että rekistereiden avaamisen mahdollistava laki saadaan nopeasti voimaan.

- Tällä hetkellä selvitämme, onko rekisterien hyödyntämisen mahdollistava laki juridisesti mahdollinen. Kaupalliset yhtiöt suhtautuvat hankkeeseen negatiivisesti, mutta Lindén on sitä mieltä, että jos oikeusministeriö ei näe estettä, lakia lähdetään valmistelemaan nopeasti.

Randell korostaa, että asiakasrekisterien tiedot eivät menisi suoraan Ylelle, vaan Viestintävirastolle, joka huolehtii lupamaksujen perimisestä.

Viestinnän Keskusliitto vastustaa rekistereiden avaamista. Liiton mielestä Ylen tarve lupamaksupinnareiden selvittämiseen ja rahoituksensa turvaamiseen ei ole riittävä peruste maksukanavien asiakastietojen urkkimiseen. Liiton mukaan urkkiminen vaarantaisi perusoikeudeksi luokitellun yksityisyyden suojan.

Ylelle on tulossa lisää taloushuolia, sillä Finnpanelin julkistaman tutkimuksen mukaan 39 000 kaapelitaloutta ei aio hankkia digisovitinta, kun kaapelitaloudet siirtyvät digiaikaan helmikuun lopussa. Mikäli vastaajat eivät muuta mieltään, televisiolupia sanottaneen irti sama määrä. Kaapelitalouksien ennustettu joukkopako kaivertaisi 8,4 miljoonan euron lisäloven Ylen yli 400 miljoonan euron vuosibudjettiin.

KOTIMAA 7

Julkaistu 17.1.2008 1:32:04