Enpä savukkeita polta itsekään, mutta ei sen kyllä perhana pitäisi kenellekään kuulua, josko tupakin, sikaarin tai savukkeen poltan kotonani. Onneksi tätä hulluutta tuskin nähdään kotopuolessa...

30.10.2007 13:07

Belmontin kaupungin uusi tiukka tupakkalaki kieltää polttamisen jopa kotona.

- Mitä seuraavaksi, saanko enää pitää sinisiä farkkuja perjantaisin, hämmästelee kunnanvaltuutettu Bill Dickenson pienen kalifornialaisen kaupungin uutta kireää tupakkalakia.

Sillä kireä sen toden totta on. Runsaan viikon kuluttua voimaanastuva laki kieltää savuttelun puistoissa, ulkoilmakahviloissa, ovensuissa, rakennustyömailla ja jopa yksityisasunnoissa. Rikkomuksesta voi seurata jopa tuhannen dollarin (695 euron) sakko tai häätö asunnosta.

Ensimmäisissä luonnoksissa pohdittiin myös kiellon ulottamista autoihin ja jalkakäytäville, mutta niistä luovuttiin. Mutta koska säädökset kieltävät tupakoinnin kuuden metrin säteellä ovista ja ikkunoista, ei jalankulkuväylillekään juuri sallittuja alueita jää.

- Kyllä minulla on oltava oikeus polttaa tupakkaa, kunhan en mene puhaltelemaan savua suoraan naapurin etuovelle, puuskahtaa puolestaan tatuoija Jesse Bruner.

Poliisi ei aktiivisesti valvo uusia sääntöjä, vaan rikkomuksiin puututaan vain valitusten perusteella. Asuntoja koskeva kielto astuu voimaan vasta runsaan vuoden kuluttua.

Terveysviranomaiset mielissään

Vaikka kaikki Belmontissa eivät kiellosta juuri pidä, ovat terveysviranomaiset tyytyväisiä. Osavaltion mukaan tupakointi aiheuttaa kalifornialaisille vuosittain jopa 16 miljardin dollarin (11 miljardin euron) kulut.

- Passiiviselle tupakoinnille ei voi altistua riskittömästi missään olosuhteissa. Se on terveysriski niin sisällä kuin ulkona. Saamme erittäin paljon valituksia asuintaloissa leijuvasta savusta, joten tämä on virstanpylväs julkisessa terveydenhuollossa, sanoi Kalifornian keuhkoliiton johtoon kuuluva Paul Knepprath.

Kahvilanpitäjä Loring DeMartini ei kuitenkaan yhdy hänen riemuunsa. DeMartini pelkää, että tupakkakielto leikkaa hänen tulojaan jopa viidenneksellä.

- Kahvilani on taukopaikka ja useimmat asiakkaat ovat ulkopaikkakuntalaisia. He luulevat, ettei Belmontissa saa polttaa ollenkaan ja ajavat ohi, hän tuskailee.

Keuhkoliiton edustaja Serena Chen kuitenkin pitää yrittäjien pelkoja liioiteltuina ja huomauttaa tupakointikieltojen vaikutusten jääneen aiemminkin vähäisiksi.

- Täysin vastaavia murheita esiintyi, kun tupakointi kiellettiin toimistoissa, ravintoloissa tai lentokoneissa. Mutta yhä edelleen ihmiset tekevät töitä ja lentävät, Chen huomauttaa.

 
STT-AFP