Ja, ja, Bad News ei paljoa ruotsinkieltä ymmärrä mutta saapa tuon verran luettua kuitenkin. Ei kelpaa Ruotsin lait Ruotsissa. Siis Egyptin, Algerian, Pakistanin ja Indonesian "lähetystölle" jotka ovat kovasti sitä mieltä ettei Ruotsin lain pitäisi juuri Ruotsin muslimeja koskea.


Tämähän on helvetin huolestuttavaa. Pitäkää vaan ruotsalaiset lippu korkealla ja lakinne voimassa!

Muslimska länders krav: Ändra lagen

ALLMÄNT/STOCKHOLM Publicerad: 2007-09-06 15:47

Statsminister Fredrik Reinfeldt har bjudit in en grupp ambassadörer från muslimska länder till ett möte med anledning av Muhammedteckningen. Ambassadörerna har en lång lista på krav, inklusive att Sverige ändrar lagar och utbildning.

Ett 20-tal ambassadörer har bjudits in till mötet, däribland Egyptens, Algeriets, Pakistans och Indonesiens.

Egyptens ambassadör, Samah Mohamed Sotouhi, säger till TT att ambassadörerna från de muslimska länderna i Sverige enats om att överlämna en lista med åtgärder till den svenska regeringen, som krävs för en långsiktig lösning av kontroversen kring Muhammedteckningen.

Enligt Sotouhi är problemen väldigt komplexa och rör kultur, ekonomi och politik. Det krävs en "övergripande insats" om inte någon "amatörkonstnär" ska återskapa situationen varannan månad.

- Vi vill se handling, inte bara snälla ord. Vi måste söka en förändring av lagen. Muslimerna behöver lagligt skydd mot att profeten Muhammed skändas, ungefär som det judar och homosexuella har. Långsiktigt måste det in i skolundervisningen att eleverna övertygas om att om de vill uttrycka sin åsikt så ska det ske så att de inte sårar eller skadar någon annan. Det borde också in i journalistutbildningen. Det behövs också ett permanent utskott i riksdagen som arbetar mot islamofobi, säger Sotouhi till TT.

Enligt Reinfeldts pressekreterare Oscar Hållén har statsrådsberedningen tagit initiativ till mötet.
- Mötet är ett led i vår dialog med dessa länder, säger han.

Han berömmer Reinfeldts initiativ som ett "mycket konstruktivt steg".

- Alla kommer att jämföra hans visdom med vad som hände i Danmark, vars premiärminister behandlade problemet med ett slags arrogans, eller åtminstone försenade handling så att problemet kunde förvärras.

- Vi vill att Reinfeldt börjar se på vad som kan vara en lösning, hur vi praktiskt ska nå en balans mellan yttrandefrihet och ansvar för att inte såra muslimer eller andra samfund i det här samhället. Sverige är väldigt sofistikerat och har utmärkta och kreativa diplomater. De vet att det behövs proaktiv handling och vi är redo att samarbeta med dem, säger Sotouhi.

Mötet hålls 11.00 på fredagen på Rosenbad, och mötet ska inte vara öppet för medier.

- Vi vill understryka det faktum att i Sverige lever muslimer sida vid sida med kristna och det sker i ömsesidig respekt, säger Hållén.

Enligt honom ska regeringens tidigare uttalade linje kring yttrandefrihetsfrågor också upprepas.

TT/NA