Asiahan on toki mutkikas, mutta se kai olisi Suomelle ainakin taloudellinen etu, jos hyväksyisi?

EU ei kelpuuta turvetta uusiutuvaksi biopolttoaineeksi

15.12.2007 12:08

 Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk) uskoo, että turpeen käytön päästörasitetta saadaan pienennettyä. Hän pitää mahdollisena, että Suomi saa tässä EU:n komission kannalleen.

Komissio ei sen sijaan näyttäisi hyväksyvän turvetta liikenteen uusiutuvaksi biopolttoaineeksi, Pekkarinen sanoi MTK Keski-Suomen 90-vuotisjuhlissa lauantaina.

Suomi ajaa turpeelle pienempää päästötaakkaa. Jos se kevenisi esimerkiksi puoleen, sillä olisi Pekkarisen mukaan erittäin suuret vaikutukset energian kotimaisuuden lisäämiseksi, päästövelvoitteista selviytymiseksi ja kotimaisen työn lisäämiseksi.

Pekkarinen arvosteli sitä, että turpeen energiakäytöstä rangaistaan eurooppalaisessa päästökauppajärjestelmässä jopa kivihiilen käyttöä enemmän.

Suomessa äskettäin valmistuneen laajan tutkimuksen mukaan turvetta voidaan pitää hitaasti uusiutuvana bioenergia-aineena. Uutta turvetta syntyy nyt kaksi kertaa enemmän kuin sitä käytetään.

Suomi ei voi itse määritellä sitä, kuinka paljon turpeen käyttö aiheuttaa kasvihuonekaasupäästöjä, vaan siitä päättää viime kädessä Kioton ilmastosopimuksen alainen IPCC-paneeli. EU voisi ratkaista turpeen käytön uusiutuvana liikenteen polttoaineen raaka-aineena.

Is-STT