Oikeudessa poliisi ei kuitenkaan saanut kehuja:

SAI SAKOT!
28.9.2007 10:11

Vanhempi konstaapeli pysäytti varastetulla autolla paenneen huumekuskin ampumalla tämän renkaaseen partioauton ikkunasta. Kuva ei liity tapaukseen.











  • Huumekuski kaahasi keskellä päivää.
  • Poliisi pysäytti ajon renkaaseen ampumalla.
  • Vanhempi konstaapeli tuomittiin sakkoihin.

- Ratkaisu oli tehtävä ennen kuin hän olisi ajanut jonkun yli, poliisi miettii.

Iltalehden haastattelema 52-vuotias vanhempi konstaapeli on hämillään. Hänet tuomittiin eilen Helsingin käräjäoikeudessa 540 euron sakkorangaistukseen virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kaksi laukausta

Syynä oli huumekuskin pysäyttäminen kahdella pakoauton renkaaseen suunnatulla laukauksella Helsingissä sunnuntaina 8. tammikuuta 2006.

- Se oli todella helkkarin hieno ulkoilupäivä. Porukkaa oli liikkeellä pilvin pimein, poliisi muistelee.

Hän sai työparinsa kanssa ilmoituksen, että toinen partio seurasi varastettua autoa Pakilantiellä. He lähtivät apuun ja laskeutuivat kehä I:lle.

- Hän yritti suistaa meidät tieltä. Ajattelin, että ei tämä voi näin mennä. Ammuin kerran ilmaan, josko he tulisivat toisiin ajatuksiin, vanhempi konstaapeli sanoo.

Ampui maavallia vasten

Hän ajatteli 34 vuoden poliisikokemuksella, että karkuun lähtevät pyrkivät yleensä pienemmille teille. Vilkkaana ulkoilupäivänä pienemmillä teillä liikkui paljon ihmisiä.

- Tiesin, että Kannelmäen kohdalla on tien vieressä korkea maavalli. Päätin ampua pakoautosta eturenkaan rikki, poliisi kertoo. Vauhtia ampumishetkellä oli noin 80 km/h ja välimatkaa 3-4 metriä.

- Ammuin eturenkaaseen kaksi kutia ja molemmat niistä osuivat.

Pakenijan rengas tyhjeni pian, auton vauhti hidastui, eikä kukaan loukkaantunut tilanteessa. Pakoauton kyydissä olleet saatiin kiinni.

Jos hän olisi ajanut jonkun hengiltä...

Käräjäoikeus muistutti tuomiossaan, että ampuma-ase on äärimmäinen voimakeino. Pelkkä liikenneturvallisuuden vaarantaminen tai pakenevan ajoneuvon pysäyttäminen eivät ole riittäviä edellytyksiä ampuma-aseen käyttämiselle.

- Jos hän olisi ajanut jonkun perheen hengiltä, enkä olisi tehnyt mitään, niin sen taakan olisin kantanut hautaan asti. Tästä selviän periaatteessa rahalla. Meikäläisen palkoilla 540 euroa on vain aika iso raha, vanhempi konstaapeli tuumii. - Sydämessäni tiedän toimineeni oikein.

 
ERKKI MERILUOTO
[email protected]

No. En ollut paikalla enkä tunne lakia, mutta jotenkin tuo sotii maalaisjärkeä vastaan.